sunnuntai 21. syyskuuta 2025

Peruna-taatelivuokaleivät

Nämä vaativat hiukan perusleipää enemmän vaivannäköä. Lopputuloksena oli kolme suurta, tuoksuvaa, kivannäköistä, todella pehmeää ja herkullista leipää. Sanoisin, että olivat ehdottomasti vaivansa arvoisia.


Taatelitaikina:
200 g kuivattuja taateleita
6 dl vettä
½ dl rypsiöljyä
1 ½ tl suolaa
17 g kuivahiivaa
½ dl kauraleseitä
3 dl ruisjauhoja
7 ½ dl vehnäjauhoja
Perunataikina:
3 dl vettä
8 ½ g kuivahiivaa
1 ½ tl suolaa
1 rkl hunajaa
250 g perunoita
2 dl sämpyläjauhoja
6 dl vehnäjauhoja
½ dl rypsiöljyä
Pinnalle:
1 kananmuna
auringonkukansiemeniä
seesaminsiemeniä

Poista taatelitaikinan taateleista kivet ja pilko taatelit kattilaan. Lisää 3 dl vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10 minuuttia. Kaada taateliseos kulhoon. Lisää loput vedestä, öljy ja suola. Anna jäähtyä haaleaksi. Lisää hiiva, kauraleseet ja ruisjauhot. Alusta taikinaan vehnäjauhot vähitellen. Anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä tunnin verran.

Kuori ja raasta perunataikinan perunat. Liuota hiiva hiukan kättä lämpimämpään veteen. Lisää suola, hunaja, perunaraaste ja sämpyläjauhot. Alusta taikinaan vehnäjauhot vähitellen. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä tunnin verran.

Jaa kummatkin taikinat 3 palaan. Muotoile palat tangoiksi. Kietaise yksi taateli- ja yksi perunatanko toistensa ympäri ja nosta yhdistelmä leivinpaperoituun tai silikoniseen leipävuokaan. Muotoile loput taikinat samoin. Anna kohota puolisen tuntia.

Voitele leivät kananmunalla ja ripottele pinnalle siemeniä. Paista 200-asteisessa uunissa n. 35 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti