sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Munkit

Vappuun kuuluvat ehdottomasti myös munkit. Viime vuosina olen tehnyt vain munkkirinkilöitä, mutta nyt (pojan toiveesta) valikoimiin tulevat hillomunkit. Hilloksi ehdottomasti omena-vaniljahilloa. Tällä ohjeella munkkeja tulee aika paljon, joten osa menee pakkaseen ja jalostetaan myöhemmin berliininmunkeiksi. Taikina jäi tällä jauhomäärällä aivan liian löysäksi, joten munkeista tuli epämääräisen muotoisia kun jouduin vaan nostelemaan ne kökkäreinä ensin jauhotetulle lautaselle ja siitä suoraan pataan. Mutta ei se makua haitannut. Itse tehdyt munkit lämpimänä, kahvin kanssa nautittuna ovat ehkä parasta mitä tiedän.



Ainekset:
6 dl maitoa
2 pss kuivahiivaa
2 kananmunaa
1,5 tl suolaa
1,75 dl sokeria
n. 14 dl vehnäjauhoja
150 g voita
1,5 tl kardemummaa
Keittämiseen:
öljyä
Pinnalle:
erikoishienoa sokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja munat. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja lisää sitten jauhot taikinaan. Lisää lopuksi pehmeä voi. Tarvittaessa lisää jauhoja.

Anna taikinan kohota vähintään tunnin ajan. Muovaa sitten taikinasta munkkeja tai rinkilöitä. Jos haluat täyttää munkit, tee se vasta paistamisen jälkeen täytetyllalla.

Paista munkit kullanruskeiksi 170-180 –asteisessa öljyssä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti