lauantai 14. toukokuuta 2016

Rabarberihyve

Tätä ei oikein muuten voi kuvata, kuin sanomalla että ”törkeen hyvää”. Marenkikuorrutuksen kanssa ei kaipaa vaniljakastiketta. Vanha resepti Keittotaito –kirjasta, ajalta jolloin raparperiä kutsuttiin eksoottisesti rabarberiksi. Uunin lämpötiloja ei luonnollisesti ole alkuperäisessä reseptissä mainittu, joten kirjoitin itselleni ylös reseptin loppuun paistolämpötilan ja muutaman muunkin asian.



Ainekset:
200 g vehnäjauhoja
1 muna
25 g sokeria
100 g voita
1 rkl vettä
2 tl leivinjauhetta
¼ kg tuoreita rabarbereja
3 dl sokeria (käytin 1,5 dl)
Koristamiseen:
3 munanvalkuaista (käytin 2)
6 rkl sokeria (käytin 4)

Valmistetaan murotaikina, kaulitaan se aivan ohueksi ja ohut paistosvuoka sisustetaan sillä.

Rabarberit pestään, leikellään pieniin palasiin, pannaan murotaikinalle ja sokeri kaadetaan niiden päälle. Jäljellä olevasta murotaikinasta tehdään ohut tankoverkko hyveen koristukseksi. Hyve kypsennetään uunissa.

Munanvalkuaiset vatkataan vaahdoksi, sokeri pannaan varovasti joukkoon ja hyve koristetaan tällä. Vuoka pannaan haaleaan uuniin, jossa se saa olla, kunnes munanvalkuainen on hyytynyt kauniin vaaleanrusahtavaksi.

Omat lisäohjeet.:
Vaahdota ensin keskenään huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää sitten jauhot (joihin on sekoitettu leivinjauhe) ja viimeiseksi vatkattu kananmuna sekä vesi.

Esipaista pohjaa 200 asteessa n. 10 minuuttia. Lisää sitten raparperit ja sokeri piirakan päälle, ja paista piirakkaa 200 asteessa 20-30 minuuttia. Pohjasta ei riittänyt ristikkoa piirakan päälle.

Vatkaa valkuaiset kovaksi, kiiltäväksi vaahdoksi ja lisää sokeri vähitellen vaahdottamisen loppuvaiheessa. Pursota marenki piirakan päälle ja nosta piirakka uuniin vielä n. viideksi minuutiksi, kunnes marenki on saanut hiukan väriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti