perjantai 16. syyskuuta 2022

Sourdough suomalaisittain

Tämä ei ehkä ihan täysin vastannut sitä mielikuvaa joka minulla valmiista leivästä oli siinä vaiheessa kun rupesin leipomaan. Odotin sellaista sitkeäkuorista, suurikuplaista maalaisleipää. Tämä oli ennemminkin ranskanleipätyyppistä, vaikka maku oli kyllä parempi (ei sillä että ranskiksenkaan maussa mitään vikaa olisi). Tykkäsin siis, vaikka ei ihan ollutkaan sitä mitä odotin.




Juuri:
2 hapankorppua
3 dl lämmintä vettä
3 ½ g kuivahiivaa
200 g maustamatonta jogurttia
350 g vehnäjauhoja
Taikina:
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
2 rkl lämmintä vettä
5 g kuivahiivaa
500 g vehnäjauhoja

Murskaa juuren hapankorput. Sekoita murskaan vesi ja anna turvota 5 minuuttia. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää jogurtti ja jauhot. Anna juuren seistä peitettynä huoneenlämmössä yön yli.

Liuota taikinan hiiva veteen. Lisää juureen sokeri, suola ja hiivaliuos. Alusta taikinaan jauhot vähitellen. Vaivaa 10 minuuttia ja anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä kaksinkertaiseksi.

Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikina kahdeksi limpuksi jauhotetulla työpöydällä. Nosta limput leivinpaperille ja leikkaa pintaan terävällä veitsellä muutama viilto. Anna kohota n. tunnin ajan.
 
Pane uunipelti uuniin ja kuumenna uuni 250-asteiseksi. Aseta uunin pohjalle astiaan lämmintä vettä. Siirrä leivät leivinpapereineen kuumalle pellille ja nosta pelti uuniin. Paista 5 minuuttia ja laske uunin lämpö 175 asteeseen. Jatka paistamista vielä 35-40 minuuttia. Avaa uunin luukkua pari kertaa paistamisen aikana.

Anna jäähtyä ritilällä. Pirskottele pinnalle hiukan vettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti