sunnuntai 4. toukokuuta 2025

Viuhkasämpylät

Näistä olis varmastikin tullut ulkonäöltään hienompia ja viuhkamaisempia, jos olisin jättänyt pinnan voitelematta. Mutta en jättänyt, ja tällaisia näistä nyt tuli. Ajattelin väkertämisen olevan paljon suuritöisempää kuin se olikaan. Sitä lukuunottamatta nämä olivatkin ihan perussämpylöitä.


Ainekset:
50 g voita sulatettuna
3 ½ dl maitoa
2 dl vettä
17 g kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 kananmuna
1 kg vehnäjauhoja
Voiteluun:
1 kananmuna
1 rkl vettä

Liuota hiiva hiukan kättä lämpimämpään maito-vesiseokseen. Lisää voisula, sokeri, suola ja kananmuna. Alusta taikinaan jauhot vähitellen. Anna kohota lämpimässä paikassa kaksikertaiseksi.

Jaa taikina kahteen osaan ja kauli osat levyiksi. Leikkaa kumpikin levy 5*5 cm neliöiksi. Asettele 12 taikinaneliötä leivinpaperoidulle uunipellille. Voitele jokaisen keskelle kananmunalla n. 1 cm levyinen raita. Laita päälle toiset taikinaneliöt ja tee niihinkin kananmunaraita. Nosta päälle kolmannet taikinapalat. Paina taikinapalat kananmunaraidan kohdalta tiiviisti yhteen veitsen lappeella. Anna kohota 30 minuuttia. Jos ja kun voiteluun tarkoitettua kananmunaa jää yli, voitele sillä myös taikinoiden pinta.

Paina leipien keskikohdat uudelleen toisiinsa kiinni veitsen lappeella. Paista 200-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti