lauantai 16. joulukuuta 2017

Amerikkalainen omenapiiras

Tämä pesi kirkkaasti viimekertaisen yritelmäni samasta aiheesta. Omppusiivut hautuivat taikinakannen alla ihanan makeaksi ja mausteiseksi muhennokseksi. Vaniljakastike kruunasi kokonaisuuden.



Pohja:
6 dl vehnäjauhoja
150 g voita
½ tl suolaa
5 rkl vettä (kylmää)
Täyte:
1 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 ½ tl kanelia
½ tl suolaa
¼ tl neilikkaa
1000 g hapahkoa omenaa (n. 1300 g kuorineen ja siemenkotineen)
2 rkl sitruunamehua
25 g voita
Voiteluun:
½ kananmuna

Mittaa kulhoon jauhot, voi ja suola. Nypi seos murusiksi. Lisää vettä ripotellen, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Vaivaa taikinaa hetki. Jauhota kevyesti, kääri kelmuun ja nosta jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Sekoita kulhossa jauhot, sokerit, kaneli, suola ja neilikka. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat kulhoon ohuiksi viipaleiksi. Lisää sitruunamehu ja sekoita.

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (26 cm) pohjan ja reunan väliin. Jaa pohjataikina kahteen osaan, joista toinen saa olla hiukan suurempi. Kauli suurempi osa piirakkavuoan pohjaa hieman suuremmaksi levyksi ja nosta vuokaan. Kaada täyte pohjalle ja tasoita. Kuutioi voi ja ripottele kuutiot täytteen päälle. Kauli loput taikinasta levyksi ja nosta omenoiden päälle. Purista taikinan reunat tiiviisti yhteen, käännä alaspäin ja rypytä haarukalla tai sormin. Vedä taikinan pintaan muutama viilto, jotta höyry pääsee kulkemaan. Voitele piiras kananmunalla.

Paista piirasta ensin 250 asteessa 10 minuuttia, laske sitten lämpö 175 asteeseen ja paista vielä tunti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti