maanantai 25. joulukuuta 2017

Kurpitsalaatikko

Tämä ei päätynyt jatkuvaksi koristeeksi joulupöytäämme. Uunista ottaessani luulin, että lopputulos oli lähinnä keittoa. Laatikko kiinteytyi jäähtyessään, mutta maku ei ollut erityisen hyvä. Luulenpa, että piilotan kurpitsalaatikon jämät juuressämpylöihin. Tähän on nyt pakko lisätä jälkihuomautus, että mitä useammin kurpitsalaatikkoa maistelen, sen paremmalta se maistuu. Joko se siis paranee vanhetessaan tai sitten makuaistini on tottunut tähän.



2 myskikurpitsaa
3 dl vettä
1 appelsiini
1 kananmuna
2 dl kermaa
2 tl fenkolinsiemeniä
1 ½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
ripaus chilijauhetta
Pinnalle:
60 g vaaleaa leipää
2 tl tuoretta rosmariinia
25 g voita

Halkaise ja kuori kurpitsat. Poista siemenet ja rihmat. Kuutioi hedelmäliha. Nosta kurpitsakuutiot kattilaan veden kanssa. Kuumenna ja hauduta kannen alla n. 30 minuuttia, tai kunnes kurpitsakuutiot pehmenevät. Sekoita välillä. Soseuta kypsät kurpitsapalat sauvasekoittimella. Sekoita hieman jäähtyneen soseen joukkoon kerma ja kananmuna.

Raasta appelsiinista 1 tl kuorta ja purista ½ dl mehua. Hienonna fenkolinsiemenet morttelissa. Sekoita appelsiinin kuoriraaste, appelsiinimehu, chili ja mausteet kurpitsasoseeseen.

Kaada massa voideltuun uunivuokaan. Hienonna leipä ja rosmariini. Ripottele laatikon pinnalle leivänmurut ja rosmariini. Lisää vielä muutama nokare voita.

Kypsennä 150-asteisessa uunissa 1 – 1 ½ tuntia. Nosta lämpötila lopuksi hetkeksi 200 asteeseen, jotta leivänmurut saavat hiukan väriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti