sunnuntai 11. joulukuuta 2022

Omenakukko

Vuoan kannattaa olla pienehkö ja korkeareunainen. Taikina repeilee helposti, eikä sitä siis pysty levittämään kovinkaan suuren vuoan päälle. Itse unohdin täytteestä ensin vaahterasiirapin. Olin jo kerennyt levittää taikinakannen vuokaan ja siinä vaiheessa kansi vielä näytti ihan siistiltä. Mietin hetken, rupeanko tuhoamaan kantta jotta saan vaahterasiirapin lisättyä. Päätin sitten kuitenkin tehdä juuri niin, sillä muistan kopsanneeni tämän reseptin jostain nimenomaan siksi että tuo vaahterasiirappi kuulosti mielestäni ihanalta. Ei tuosta kumminkaan loppujen lopuksi tullut edes pahan näköinen, ja makuhan oli tietysti vaahterasiirapin kera erinomainen. Kansi oli ihanasti omenoista irtoavassa mehussa muhjuuntuva.




Taikina:
1 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 dl perunahiutaleita
125 g voita huoneenlämpöisenä
1 rkl vettä
Täyte:
1 kg hapahkoja omenoita
1 dl sokeria
½ tl kanelia
4 rkl vaahterasiirappia
Voiteluun:
50 g voita sulatettuna

Nypi taikinan jauhot, perunahiutaleet, voi ja vesi tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina hetkeksi kelmuun ja nosta jääkaappiin.

Kuori ja kuutioi omenat. Pyörittele kuutiot sokeri-kaneliseoksessa. Levitä omenat sopivan kokoiseen uunivuokaan. Valuta päälle vaahterasiirappi.

Kauli taikina hiukan vuokaa suuremmaksi levyksi. Nosta levy omenoiden päälle ja käännä reunoja hiukan vuoan sisäpuolelle. Pistele kanteen muutama reikä haarukalla. Voitele pinta voisulalla. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Tarjoile vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti