perjantai 15. huhtikuuta 2016

Jouluinen pähkinä-porkkanaleipä

Tätä en vielä kerennyt maistamaan. Tein leivät ja lykkäsin ne suoraan pakastimeen. Oli vaan pakko saada vanheneva hiiva käytettyä. Ja nyt on sitten leipää seuraaviksi päiviksi. Joulumaustettu leipä ei voi olla huonoa.



Ainekset:
5 dl piimää
50 g hiivaa
1,5 tl suolaa
0,5 dl siirappia
2 tl piparkakkumaustetta (kaneli, inkivääri, kardemumma, neilikka)
2 dl saksan- tai hasselpähkinärouhetta
2,5 dl porkkanaraastetta (1 iso porkkana, n. 120 g)
12 dl vehnäjauhoja
4 dl ruisjauhoja
0,8 dl öljyä
Koristeluun:
½ rkl unikonsiemeniä
Voiteluun:
1 rkl siirappia
1 rkl vettä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää suola, siirappi, piparkakkumauste, pähkinärouhe ja porkkanaraaste. Alusta taikinaan jauhot ja öljy. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä n. 45 minuutin ajan.

Vaivaa taikinasta pois ilmakuplat ja jaa taikina kahteen osaan. Pyörittele osat pyöreiksi limpuiksi ja nosta limput leivinpaperin päälle uunipellille. Anna leipien kohota peitettynä vielä n. 15 minuuttia. Pistele haarukalla leipien pintaan reikiä ja ripottele päälle unikonsiemeniä. Paista leipiä 175 asteessa 40-50 minuuttia ja voitele lämpimänä siirappivedellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti