sunnuntai 23. kesäkuuta 2019

Appelsiini-marenkipiiras

Minä en ole koskaan ollut erityisemmin sitruuna-marenkipiiraiden ystävä, ne kun ovat mielestäni vähän turhan happamia. Sama homma tämänkin piiraan kanssa. Ei huono, mutta olisin tykännyt paljon makeammasta. Kahvittelukaverini kuitenkin tykkäsivät kovasti – niin kovasti, että tuhosimme piiraan viimeistä murua myöten kolmeen naiseen kertaistumalta.



Pohja:
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl grahamjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl sokeria
75 g kylmää voita
2 rkl kylmää vettä
Täyte:
2 dl vasta puristettua appelsiinimehua
1 dl sitruunamehua
1 rkl hunajaa
4 rkl maissitärkkelystä
½ tl vaniljasokeria
3 kananmunan keltuaista
½ tl sitruunankuoriraastetta
2 rkl voita
Marenki:
3 kananmunan valkuaista
ripaus suolaa
1 dl sokeria
½ tl vaniljasokeria

Sekoita taikinan kuivat aineet yhteen. Nypi sekaan paloiteltu voi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Nosta jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Painele taikina kevyesti voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista 175-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

Sekoita kattilassa yhteen mehut, hunaja, maissitärkkelys ja vaniljasokeri. Kiehauta sekoitellen sakeahkoksi kiisseliksi. Lisää keltuaiset ja kiehauta sekoittaen nopeasti uudelleen. Lisää sitruunankuoriraaste ja voi. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä 5 minuuttia. Kaada täyte vuokaan piirakkapohjalle.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokerit vähitellen, edelleen vatkaten. Levitä marenki täytteen päälle.

Jatka paistamista 8-10 minuuttia, kunnes marenki on saanut kauniin värin. Anna jäähtyä huoneenlämmössä tunnin verran. Nosta kylmään vähintään kahdeksi tunniksi ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti