lauantai 1. kesäkuuta 2019

Ia Milden mausteinen omenapiirakka

Tein piirakan irtopohjavuokaan. Ei olis pitänyt. Se oli niin mehukas, että leikatessa mehut valuivat ympäri kakkuvatia. Siitähän ne sai lapioitua piirakan matkaan, mutta kivempi ehkä olis ollut ottaa palat mehuineen suoraan vuoasta. Piirakka oli hyvää, mutta ihan vastaavia olen tehnyt jo monesti ennenkin.



Pohja ja kansi:
225 g voita
6 dl vehnäjauhoja
½ dl kylmää vettä
Täyte:
800 g hapahkoja omenoita
1 ½ dl sokeria
2 tl sitruunankuoriraastetta
1 ½ tl kanelia
ripaus muskottipähkinää
ripaus neilikkaa
1 tl perunajauhoja
Lisäksi:
½ kananmuna voiteluun
1 rkl tomusokeria

Sekoita rivakasti pohjan ja kannen ainekset tasaiseksi taikinapalloksi ja laita hetkeksi jääkaappiin viilenemään.

Ota pohjasta ¾ ja painele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Säästä loput taikinasta kanteen ja pieniin koristeisiin.

Kuori ja lohko omenat ja laita ne kulhoon. Sekoita joukkoon sokeri, sitruunankuori, kaneli, muskottipähkinä, mausteneilikka ja perunajauhot. Sekoita ja kumoa omenaseos piirakkapohjan päälle.

Voitele piirakkapohjan reunat kananmunalla. Kauli lähes kaikki loput taikinat kanneksi. Aseta kansi omenoiden päälle ja nypi kannen reunat kiinni pohjan reunoihin. Tee lopusta taikinasta muutama koriste kannen päälle. Voitele kansi, painele kanteen haarukalla muutama ilmareikä ja paista 225-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.

Siivilöi pinnalle tomusokeri ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti