tiistai 18. huhtikuuta 2023

Oliivisämpylät

Kerrankin voi sanoa, että näiden sämpylöiden kanssa meni ihan kaikki ihan just nappiin. Mulla jäi heraa tosi paljon (2,5 litraa) pääsiäisen piimäjuustosta. Laitoin herat pakkaseen puolen litran erissä ja ajattelin että käytän ne sitten leipätaikinoissa. Saattoipa olla just se hera, joka teki näistä sämpylöistä erinomaisen makuisia. Lisäksi maltoin lopettaa jauhojen lisäämisen ajoissa niin että taikina jäi hiukkasen liian pehmeäksi jotta sitä olisi kiva leipoa, joten lopputuloksena oli sisältä tosi pehmeät sämpylät. Vedellä voitelu teki kuoresta mukavan rapean. Ja oliivit toivat taikinaan kivaa makua. Täydellisiä, siis.




Ainekset:
5 dl heraa (tai maitoa)
17 g kuivahiivaa
1 rkl sokeria
½ rkl suolaa
12 dl vehnäjauhoja
½ dl rypsiöljyä
235/140 g vihreitä oliiveja valkosipulitäytteellä

Viipaloi oliivit.

Liuota hiiva kädenlämpöiseen heraan. Lisää sokeri ja suola. Alusta sekaan jauhot vähitellen. Lisää öljy ja oliivit alustamisen loppuvaiheessa. Anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä 30 minuuttia.

Pyörittele taikina sämpylöiksi. Nosta sämpylät leivinpaperoiduille uunipelleille ja anna kohota 15 minuuttia. Voitele sämpylät vedellä ja paista 200-asteisen kiertoilmauunin keskitasossa n. 15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti