lauantai 24. syyskuuta 2016

Juhlaleipä

Tässä huippuleipä jokaiselle saaristolaisleivän ystävälle. Leipää tehdessäni mietin hetken, lisäisinkö siihen rusinoita, jotka yleensä sopivat kaikkiin tämäntyyppisiin leipiin. Onneksi en lisännyt, tämä oli nimittäin tällaisenaan juuri sellainen kuin pitikin.



Ainekset:
7 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 tl kuminaa (jauhettuna)
3/4 dl siirappia
¾ dl sulatettua voita
100 g perunasosejauhetta
350 g ruismallasta
10 dl sämpyläjauhoja
Voiteluun:
2 rkl siirappia
2 rkl sulatettua voita
2 rkl vettä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, kumina, siirappi ja rasva. Sekoita. Lisää perunasosejauhe, maltaat ja puolet sämpyläjauhoista ja vatkaa taikinaa voimakkaasti. Lisää loput jauhot vähitellen ja alusta kimmoisa, kulhon laidoista irtoava taikina. Peitä kulho ja siirrä se lämpimään paikkaan. Anna kohota kaksinkertaiseksi.

Jaa jauhotetulle työpöydälle kumottu taikina kolmeen osaan. Nujerra palat ja nosta ne joko leipävuokiin tai pyöräytä leiviksi.

Peitä ja anna kohota. Voitele leivät ja paista niitä 50-60 minuuttia 175 asteessa. Voitele leipiä paistumisen aikana siirappiseoksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti