Ohhoh, tulipa tästä leivästä komea. Ja hyvän makuinenkin. Koostumus oli juuri sitä, mitä tällaisella leivällä pitää olla. Leipominenkin oli helppoa; ainekset vaan sekaisin eikä turhaa vaivaamista tarvittu.
Ainekset:
4 dl kiehuvaa vettä
2 dl ohrahiutaleita
25 g hiivaa / 8,5 g kuivahiivaa
1 dl vettä
0,5 dl siirappia
2 tl suolaa
50 g voita
6 dl vehnäjauhoja
Kaada kiehuva vesi ohrahiutaleiden päälle kulhoon ja sekoita. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita puuron joukkoon. Lisää siirappi ja suola sekä sulatettu voi. Jos käytät kuivahiivaa, jäähdytä ohrahiutaleseos kaatamalla ylimääräinen vesidesi jääkylmänä joukkoon ja sekoita kuivahiiva jauhoihin. Alusta jauhojen kanssa taikinaksi. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Anna kohota 30 minuuttia lämpimässä paikassa peitettynä.
Leivo jauhojen avulla leivän muotoon ja nosta kohoamaan pellille. Paista leipää uunin alimmalla tasolla ensin 250 asteessa 10 minuuttia. Laske lämpötila sitten 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä n. 20 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä, leivinliinalla peitettynä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti