lauantai 18. kesäkuuta 2016

Éclair-leivokset

Voi jestas sentään, mun kannattaisi todellakin pitäytyä ihan ruoanlaitossa ja ehkä jossain kuivakakkujen teossa. Näistä(kin) leivoksista tuli kerrassaan kammottavan näköisiä. Mutta onneksi ulkonäkö ei vaikuta makuun. Ihan vieraille näitä ei kehtaisi tarjotakaan, mutta kotiväkeen upposivat oikein hyvin.



Choux-taikina:
100 g vettä
100 g maitoa
60 g voita
2 tl sokeria
ripaus suolaa
100 g vehnäjauhoja
2 ½ kananmunaa
Täyte:
2 dl maitoa
½ vaniljatanko (halkaistuna, siemenet kaavittu)
33 g sokeria
40 g maissitärkkelystä
½ kananmuna
¾ dl kermaa
Kuorrutus:
110 g tummaa suklaata
¾ dl kermaa

Voit valmistaa vaniljatäytteen vaikka edellisenä päivänä. Mittaa maito kattilaan, lisää vaniljatanko ja vaniljansiemenet. Kiehauta.

Sekoita toisessa kulhossa keskenään muna, sokeri ja maissitärkkelys. Lisää ensin lusikallinen kuumaa maitoa munaseokseen, sekoita. Lisää sitten munaseos hiljalleen maitoon, sekoita samalla. Anna vielä kiehahtaa ja ota pois levyltä, anna jäähtyä.

Vatkaa kulhossa kuohukerma vaahdoksi, kääntele jäähtynyt vaniljakreemi joukkoon. Säilytä kylmässä.

Valmista seuraavaksi taikina. Mittaa vesi, maito, kuutioitu voi, sokeri ja suola kattilaan. Anna voin sulaa sekoittamatta, ja kun seos kiehahtaa, ota kattila pois liedeltä ja lisää jauhot joukkoon kerralla. Sekoita jauhot voimallisesti joukkoon, kunnes taikinasta muodostuu kiinteämpi pallo (tämä vie n. 30 sekuntia). Tämän jälkeen laita kattila takaisin liedelle ja sekoita parin minuutin ajan voimakkaasti. Tämä vapauttaa taikinasta höyryä ja kosteutta. Taikina on valmista, kun se irtoaa kattilan reunoista ja tuntuu kiinteältä.

Siirrä taikina toiseen kulhoon jäähtymään. Voit nopeuttaa jäähtymistä sekoittamalla taikinaa jonkin aikaa. Lisää jäähtyneeseen taikinaan munat yksi kerrallaan samalla sekoittaen. Voit käyttää monitoimikonetta tai sähkövatkainta tai vatkata käsin. Taikinan tulee olla koostumukseltaan todella tahmeaa, ja jos vedät puulusikan taikinan halki, keskelle tulee jäädä polku.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Lusikoi taikina pursotinpussiin, jossa on suuri ympyrätylla. Pursota n. 9 cm:n pituisia taikinapötköjä leivinpaperille. Pötköjen kannattaisi olla todella kapeita (pikkusormen paksuisia), sillä leivonnaiset kohoavat uunissa paljon.

Paista uunin keskitasolla n. 10 minuuttia, vähennä lämpöä sitten 175 asteeseen avaamatta uunin luukkua. Paista vielä n. 20 minuuttia tai kunnes taikina on saanut kunnolla väriä ja tuntuu kiinteältä. Älä avaa luukkua ennen kuin n. 20 minuuttia on kulunut.

Anna jäähtyä ja leikkaa jäähtyneinä kahtia. Eclairien kuuluisi olla keskeltä kutakuinkin onttoja. Vaihtoehtoisesti voit jättää leivokset halkaisematta ja pursottaa täytteen leivosten sisään täytetyllalla.

Valmista kuorrutus pilkkomalla suklaa rouheeksi, laita kulhoon. Lämmitä kerma lähes kiehuvaksi. Kaada kerma suklaan päälle. Anna seistä hetken, sekoita sitten tasaiseksi.

Kasta éclairien kansipuoli suklaaseen, anna jähmettyä jääkaapissa. Kun suklaa on jähmettynyt, voit pursottaa tai levittää vaniljatäytteen pohjapalan päälle. Lisää kansi, ja leivokset ovat viimein valmiita nautittaviksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti