Voi jestas sentään, mun kannattaisi todellakin pitäytyä ihan
ruoanlaitossa ja ehkä jossain kuivakakkujen teossa. Näistä(kin) leivoksista
tuli kerrassaan kammottavan näköisiä. Mutta onneksi ulkonäkö ei vaikuta makuun.
Ihan vieraille näitä ei kehtaisi tarjotakaan, mutta kotiväkeen upposivat oikein
hyvin.
Choux-taikina:
100 g vettä
100 g maitoa
60 g voita
2 tl sokeria
ripaus suolaa
100 g vehnäjauhoja
2 ½ kananmunaa
Täyte:
2 dl maitoa
½ vaniljatanko (halkaistuna, siemenet kaavittu)
33 g sokeria
40 g maissitärkkelystä
½ kananmuna
¾ dl kermaa
Kuorrutus:
110 g tummaa suklaata
¾ dl kermaa
Voit valmistaa vaniljatäytteen vaikka edellisenä päivänä.
Mittaa maito kattilaan, lisää vaniljatanko ja vaniljansiemenet. Kiehauta.
Sekoita toisessa kulhossa keskenään muna, sokeri ja
maissitärkkelys. Lisää ensin lusikallinen kuumaa maitoa munaseokseen, sekoita.
Lisää sitten munaseos hiljalleen maitoon, sekoita samalla. Anna vielä kiehahtaa
ja ota pois levyltä, anna jäähtyä.
Vatkaa kulhossa kuohukerma vaahdoksi, kääntele jäähtynyt
vaniljakreemi joukkoon. Säilytä kylmässä.
Valmista seuraavaksi taikina. Mittaa vesi, maito, kuutioitu
voi, sokeri ja suola kattilaan. Anna voin sulaa sekoittamatta, ja kun seos
kiehahtaa, ota kattila pois liedeltä ja lisää jauhot joukkoon kerralla. Sekoita
jauhot voimallisesti joukkoon, kunnes taikinasta muodostuu kiinteämpi pallo
(tämä vie n. 30 sekuntia). Tämän jälkeen laita kattila takaisin liedelle ja
sekoita parin minuutin ajan voimakkaasti. Tämä vapauttaa taikinasta höyryä ja
kosteutta. Taikina on valmista, kun se irtoaa kattilan reunoista ja tuntuu
kiinteältä.
Siirrä taikina toiseen kulhoon jäähtymään. Voit nopeuttaa
jäähtymistä sekoittamalla taikinaa jonkin aikaa. Lisää jäähtyneeseen taikinaan
munat yksi kerrallaan samalla sekoittaen. Voit käyttää monitoimikonetta tai
sähkövatkainta tai vatkata käsin. Taikinan tulee olla koostumukseltaan todella
tahmeaa, ja jos vedät puulusikan taikinan halki, keskelle tulee jäädä polku.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Lusikoi taikina
pursotinpussiin, jossa on suuri ympyrätylla. Pursota n. 9 cm:n pituisia
taikinapötköjä leivinpaperille. Pötköjen kannattaisi olla todella kapeita
(pikkusormen paksuisia), sillä leivonnaiset kohoavat uunissa paljon.
Paista uunin keskitasolla n. 10 minuuttia, vähennä lämpöä
sitten 175 asteeseen avaamatta uunin luukkua. Paista vielä n. 20 minuuttia tai
kunnes taikina on saanut kunnolla väriä ja tuntuu kiinteältä. Älä avaa luukkua
ennen kuin n. 20 minuuttia on kulunut.
Anna jäähtyä ja leikkaa jäähtyneinä kahtia. Eclairien
kuuluisi olla keskeltä kutakuinkin onttoja. Vaihtoehtoisesti voit jättää
leivokset halkaisematta ja pursottaa täytteen leivosten sisään täytetyllalla.
Valmista kuorrutus pilkkomalla suklaa rouheeksi, laita
kulhoon. Lämmitä kerma lähes kiehuvaksi. Kaada kerma suklaan päälle. Anna
seistä hetken, sekoita sitten tasaiseksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti