Taikina oli tosi löysä uuniin laitettaessa. Ja uunista
otettaessa leipä oli littana ja kovakuorinen, olin hiukan epäluuloinen. Mutta
se maku! Kunnon lämmintä ruisleipää. Ei vaadi muuta kuin sipaisun Oivariinia
päälleen.
Ainekset:
3,5 dl vettä
1 tl kuivahiivaa
2 tl siirappia
2 tl suolaa
7 dl ruisjauhoja
Sekoita kuivahiiva 42-asteiseksi lämmitettyyn veteen. Mittaa
siirappi veteen ja ripottele suola mukaan. Lisää ruisjauhot. Sekoita taikina
valmiiksi, mutta älä vaivaa. Laita taikinakulhon päälle kelmu ja anna kohota
huoneenlämmössä 12-24 tuntia.
Ota taikinakulho esiin kohotuksen jälkeen. Ripottele päälle
vähän ruisjauhoja ja käännä taikina pari kertaa ympäri sen kummemmin
vaivaamatta. Käytä kuitenkin reippaasti ruisjauhoja koko ajan. Ripottele
lopuksi kerros jauhoja pöydälle ja jätä taikina pöydälle kohoamaan. Laita kelmu
taikinan päälle.
Laita pata kylmään uuniin ja lämmitä uuni 250 asteeseen. Ota
pata uunista, kun taikina on kohonnut ja pata kuumentunut.
Laske uunin lämpö 225 asteeseen. Kaada taikina pataan ja
laita kansi päälle. Paista ensin 30 minuuttia. Nosta kansi pois ja paista tämän
jälkeen vielä 1 tunti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti