lauantai 4. kesäkuuta 2016

100 % pataruisleipä

Taikina oli tosi löysä uuniin laitettaessa. Ja uunista otettaessa leipä oli littana ja kovakuorinen, olin hiukan epäluuloinen. Mutta se maku! Kunnon lämmintä ruisleipää. Ei vaadi muuta kuin sipaisun Oivariinia päälleen.



Ainekset:
3,5 dl vettä
1 tl kuivahiivaa
2 tl siirappia
2 tl suolaa
7 dl ruisjauhoja

Sekoita kuivahiiva 42-asteiseksi lämmitettyyn veteen. Mittaa siirappi veteen ja ripottele suola mukaan. Lisää ruisjauhot. Sekoita taikina valmiiksi, mutta älä vaivaa. Laita taikinakulhon päälle kelmu ja anna kohota huoneenlämmössä 12-24 tuntia.

Ota taikinakulho esiin kohotuksen jälkeen. Ripottele päälle vähän ruisjauhoja ja käännä taikina pari kertaa ympäri sen kummemmin vaivaamatta. Käytä kuitenkin reippaasti ruisjauhoja koko ajan. Ripottele lopuksi kerros jauhoja pöydälle ja jätä taikina pöydälle kohoamaan. Laita kelmu taikinan päälle.

Laita pata kylmään uuniin ja lämmitä uuni 250 asteeseen. Ota pata uunista, kun taikina on kohonnut ja pata kuumentunut.

Laske uunin lämpö 225 asteeseen. Kaada taikina pataan ja laita kansi päälle. Paista ensin 30 minuuttia. Nosta kansi pois ja paista tämän jälkeen vielä 1 tunti.

Kumoa leipä padasta ja peitä kevyesti liinalla. Anna jäähtyä rauhassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti