perjantai 7. lokakuuta 2016

Puolukkapiirakka pullataikinapohjalla

Pullataikinapohjaista marjapiirakkaa en ole myöskään koskaan ennen tehnyt. Ja ihmettelen miksen, kun ne ovat mielestäni kuitenkin tosi hyviä. Pullataikina ajatuksena tuntuu ehkä jotenkin vaivalloiselta, vaikka vaivalloisin osuus siinä on oikeasti se kohoamisen odottaminen. Etätyöpäivinä sekään ei ole ongelma, kun taikinan voi tehdä aamulla ja leipoa pulliksi sitten iltapäivällä. Tämä nyt joka tapauksessa on huomisia taloyhtiön talkoita varten. Toivottavasti maistuu! Tämä näyttää kyllä niin herkulliselta, että saas nähdä onko talkooväelle huomenna enää piirakkaa jäljellä…



Taikina:
2 ½ dl maitoa
25 g hiivaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
8 dl vehnäjauhoja
100 g voita
Täyte:
1 l puolukoita
2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
Päälle:
½ kananmuna

Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Vatkaa sekaan muna, sokeri, kardemumma ja suola. Lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan ja alusta kimmoisaksi taikinaksi. Lisää alustuksen loppuvaiheessa pehmeä, lähes sula voi. Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa, peitettynä.

Ota taikinasta sivuun ¼ koristelua varten. Kauli loppu taikina uunipannun kokoiseksi niin, että reunat nousevat hiukan ylöspäin.

Mittaa puolukat, sokeri ja perunajauho kulhoon. Sekoita hyvin ja painele hieman marjoja rikki, jotta seos mehustuu. Kaada pullataikinan päälle ja levitä tasaiseksi.

Kauli koristeluun jätetystä taikinasta pitkiä, ohuita levyjä, ja leikkaa ne kapeiksi nauhoiksi. Tee nauhoista ristikko puolukkatäytteen päälle ja painele nauhojen päät kiinni pohjan reunoihin.

Anna piirakan hiukan kohota ja voitele se sitten kananmunalla. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti