lauantai 26. marraskuuta 2016

Paraisten piparkakut

Olen muutamana vuonna tehnyt jouluksi pipareita kaupan valmistaikinasta. Ihan syömäkelpoisia pipareitahan silläkin tulee. Nyt kuitenkin ajateltiin 5-vuotiaan kanssa leipoa pipareita jo tänä viikonloppuna ja halusin tehdä taikinankin itse. Yhtäkkiä eilen illalla tajusin, että taikinahan täytyy tehdä jo vuorokautta ennen. Onneksi vieressä sattui olemaan uusin Maku-lehti, jossa olin jo ensimmäisellä lukukerralla huomannut hyvännäköisen piparitaikinaohjeen. Siispä kaivoin ohjeen esille ja tein taikinan. Jauhoja jouduin käyttämään enemmän kuin alkuperäisessä ohjeessa. Tänään sitten oli vuorossa varsinainen leipominen. Ja tulipa hyviä pipareita, huomattavasti parempia kuin valmistaikinasta. Yllätys sinänsä. Ja taikinasta vielä puolet jäi pakastimeen myöhempää käyttöä varten, vaikka saimmekin aikaiseksi kolme pellillistä pipareita.



Ainekset:
250 g voita
2 dl sokeria
1 ½ dl tummaa siirappia
1 rkl kanelia
1 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
½ tl pomeranssinkuorta
2 rkl konjakkia
2 kananmunaa
11 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
½ tl suolaa

Mittaa kattilaan voi, sokeri, siirappi, mausteet ja konjakki. Kiehauta ja anna jäähtyä. Vatkaa munat jäähtyneeseen seokseen.

Yhdistä jauhot, sooda ja suola keskenään. Siivilöi seos taikinaan vähitellen. Sekoita taikinaa, kunnes se on kiinteää. Peitä kulho ja nosta yöksi jääkaappiin.

Ota taikinaa leivinpöydälle pala kerrallaan ja pidä loput taikinasta jääkaapissa. Kylmän taikinan käsittely on helpompaa. Ripottele pöydälle jauhoja ja kauli taikinapala 3-5 mm paksuiseksi levyksi. Ota taikinapalasta muotilla pipareita leivinpaperoidulle uunipellille.

Paista 200-asteisessa uunissa 6-8 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti