torstai 22. joulukuuta 2016

Rahka- eli kokkelipiirakat

Vanhan Keittotaito –kirjan resepti. Jokohan tämä olisi sitä, mitä olen rahkapiirakalta hakenut? Rahkaseos ainakin oli todella hyvän makuista. Sitä jäi melko reilusti yli, mutta ei se haitannut – lusikoin suoraan kulhosta loput. Mielenkiinnolla odotan myös, kestävätkö nämä pakastamisen. Pullia tuli sen verran reilusti että tällä porukalla niitä ei millään saada tuoreena syötyä. Ja jälleen syyllistyin perisyntiini. Vaikka kuinka yritän, en saa ikinä pullista tehtyä pikkuisia, vaan niistä tulee väkisinkin jättikokoisia.



Ainekset:
1 annos vehnäleipätaikinaa
(Taikina:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
1 ½ tl suolaa
1 rkl kardemummaa
2 kananmunaa
10 dl vehnäjauhoja
150 g voita)
Rahkaseos:
2 ½ l maitoa (hapanta) (250 g maitorahkaa)
2 munaa
1 dl kermaa
1 dl rusinoita
5 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Voiteluun:
½ kananmuna

Maito hapatetaan viilipiimän paksuiseksi, leikataan veitsellä ruutuihin ja piimäastia pannaan hyvin mietoon leivinuunin lämpöön, jossa se saa olla useampia tunteja tahi niin kauan, kuin piimä on juoksettunut kovaksi kokkareeksi. Kun kokkeli on jonkinverran jäähtynyt, nostetaan se reikäkauhalla lävikköön, että hera pääsee tarkoin valumaan pois. Kokkeli painellaan kauhalla vähän tasaisemmaksi ja siihen lisätään kerma, muna, mausteet ja rusinat.

Kohonneesta vehnästaikinasta leivotaan pieniä pyöryköitä, jotka jätetään leivinpöydälle kohoamaan, ja kun ne ovat hyvin kohonneet, painellaan ne sormenpäillä litteiksi kakuiksi, niin että jää noin 1 cm:n levyinen reuna joka puolelle. Reunat voidellaan munalla ja keskus täytetään kokkelilla eli rahkalla, ja piirakat paistetaan kypsiksi tavallisessa uuninlämmössä.

Eli: Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää siihen hiiva. Sekoita joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja muna.  Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää pehmeä rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Anna taikinan kohota leivinliinan alla kaksinkertaiseksi (n. 30 minuuttia).

Sekoita yhteen rahkaseoksen ainekset. Muotoile pullataikinasta pyöreitä pullia. Anna pullien kohota leivinpaperoidulla uunipellillä vielä puolisen tuntia. Paina pullien keskelle syvennykset sormin tai juomalasin pohjalla. Jaa rahkatäyte pullien keskelle. Paista 225-asteisessa uunissa n. 12 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti