sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Mansikka-raparperipai

Ei olisi ikinä tullut itselleni mieleenkään maustaa kermavaahtoa karvasmanteliuutteella. Ei se ehkä ihan joka paikkaan sopisikaan, mutta tämän piirakan kanssa aivan mahtava yhdistelmä. Piirakka itsessään oli jo hyvä, mutta karvasmantelikermavaahto ja paahdetut mantelilastut tekivät siitä oikein gourmet-jälkkärin. Onneksi pian tulee kevät ja raparperiaika, pakastimen raparperivarasto nimittäin alkaa pikkuhiljaa olla lopuillaan.



Taikina:
250 g kylmää voita
6 dl vehnäjauhoja
1 kananmunan keltuainen
2-3 rkl vettä
Täyte:
450 g mansikoita
600 g raparperia
2 ½ dl ruokokidesokeria
3 rkl maissitärkkelystä
25 g paloiteltua voita
1 tl kanelia
Lisäksi:
2 dl vispikermaa
2 rkl tomusokeria
3 tippaa karvasmanteliuutetta
1 dl paahdettuja mantelilastuja

Leikkaa taikinan voi pieniksi kuutioiksi. Nypi voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja 2-3 rkl vettä, sekoita tasaiseksi. Jaa taikina kahteen osaan, kääri palat kelmuun ja nosta viileään 30 minuutiksi.

Paloittele mansikat. Kuori raparperit ja leikkaa varret n. 2 cm paloiksi. Sekoita suuressa kulhossa raparperi, mansikat, 2 dl sokeria, maissitärkkelys, voi ja kaneli.

Kauli toinen taikinapala piirakkavuokaan (23 cm). Lusikoi täyte pohjalle.

Kauli toinen taikinapala piiraan kanneksi. Nypi reunoihin aaltokuvio ja tee kanteen 8 pientä viiltoa terävällä veitsellä. Paista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Alenna lämpötila 175 asteeseen. Paista vielä 20-25 minuuttia, kunnes piiras on kauniin kullanruskea.

Siirrä piiras ritilälle jäähtymään ja ripottele päälle loppu sokeri. Laita piiras viileään ja anna jäähtyä.

Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Mausta tomusokerilla ja karvasmanteliuutteella. Paloittele piiras lautasille, lusikoi päälle kermavaahtoa ja koristele mantelilastuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti