tiistai 22. joulukuuta 2015

Talvinen bataattigratiini

En ymmärrä, miksi en ole alkanut käyttää bataattia ruoanlaitossa jo paljon aikaisemmin. Tämäkin gratiini oli aivan superherkullista. Paistoin kaveriksi valmislihapullia, mutta tämä maistuisi varmasti esim. uunilohen tai pitkään haudutetun possun kanssa.



Ainekset:
600 g bataattia
600 g perunaa
1 tl suolaa
mustapippuria
1 rkl öljyä
Kastike:
2 omenaa
1 purjo
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl voita
2 rkl hienonnettua timjamia
7 dl kermaa
1 tl muskottipähkinää
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl kanelia
1,5 dl Gruyère-juustoraastetta
1 dl parmesaaniraastetta
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
Kuorrutus:
2 dl Gruyère-juustoraastetta
1 dl parmesaaniraastetta
100 g rouhittuja hasselpähkinöitä

Pese, kuori ja leikkaa bataatit ja perunat 2 mm:n paksuisiksi viipaleiksi. Levitä juuresviipaleet vuokaan. Kaada päälle öljy ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita.

Valmista kastike: Kuori ja kuutioi omenat, purjo, sipuli ja valkosipuli kattilaan. Hienonna timjami ja lisää se joukkoon. Kuullota aineksia voissa. Sekoita kerma ja jauhetut mausteet joukkoon ja anna hautua 5 minuuttia, kunnes kastike sakenee. Lisää juustoraasteet ja anna niiden sulaa kastikkeeseen. Maista ja mausta suolalla ja pippurilla.

Kaada kastike juuresten päälle vuokaan. Peitä kannella ja kypsennä 180-asteisessa uunissa 45-60 minuuttia.

Ota vuoka uunista. Nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Ripottele juustoraasteet ja pähkinät ruuan pinnalle ja paista ilman foliota 10 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti